Vrijspraak beledigen Roma-zigeuners

JustitieDe Arnhemse officier van justitie - die in 2003 tijdens een proces tegen een Roma-familie uit Ede - Sinti-zigeuners betitelde als ''vrijwel allemaal crimineel'', is door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van belediging.

De zaak speelde al een tijd. Eerst hoefde officier M. van Elsdingen zich niet te verantwoorden voor de rechter, maar dit jaar bepaalde het gerechtshof in Amsterdam dat hij wel terecht moest staan. Dat gebeurde na een procedure die was aangespannen door de stichting Roma Emancipatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste echter vrijspraak. De opmerkingen als ''bijna alle Roma zijn crimineel'' en ''ze vinden inbraken plegen heel gewoon'' gingen volgens het OM wel ver, maar niet te ver. De rechtbank ging daar in mee. Die wees ook een symbolische vordering van 1 euro af.

Van Elsdingen trok zich overigens indertijd al terug uit het strafproces tegen de Edense Roma-familie. Dat deed hij nadat er commotie was ontstaan over zijn uitlatingen. Letterlijk zei hij: ''In de gemeenschap van de Roma-zigeuners wordt criminaliteit normaal gevonden. De Roma-gemeenschap houdt zich bezig met criminaliteit, met strafbare feiten. Inbraken plegen wordt bij hen heel gewoon gevonden. Een paar uitzonderingen onder hen zijn niet crimineel. Alle anderen wel.'' De Roma-gemeenschap nam dat hoog op en deed aangifte wegens discriminatie, racisme en belediging. Uiteindelijk leidde dat dus tot strafvervolging die vandaag in vrijspraak is geëindigd.