Pechtold vindt eurofielenuitspraak schandalig

D66-leider Alexander Pechtold vindt het schandalig dat VVD-Kamerlid Mark Verheijen heeft gezegd dat eurofielen het grootste gevaar vormen voor Europa. "Een schandalige opmerking en zeker uit de mond van een VVD'er", zei de politicus in het tv-programma WNL op Zondag.

Verheijen deed zijn uitspraken zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Hij noemde daarbij eurosceptici als de Franse Marine Le Pen van Front National minder gevaarlijk dan een voorstander van de Europese Unie als Guy Verhofstadt. Pechtold noemde Filip Dewinter, Heinz-Christian Strache en Le Pen op zijn beurt weer 'geen frisse types'.

"Als je zegt dat Guy Verhofstadt een groter probleem is dan deze politieke figueren, is dat een zeer gevoelige uitspraak", aldus Pechtold. Frits Bolkestein steunde Verheijen zaterdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Verhofstadt blaft tegen de maan", zei Bolkestein. "Hij denkt dat je de natiestaat kunt afschaffen en zijn eurofederalisme is ook onzin, omdat men het niet wil."

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter op de uitspraken van Pechtold. "Het meest onfrisse type vind je in de spiegel, Alexander."