Oppositie Syrië bespreekt deelname vredesconferentie

De Syrische Nationale Coalitie komt zaterdag en zondag in Istanbul bijeen om te beslissen of ze zal deelnemen aan een door de Verenigde Staten en Rusland georganiseerde vredesconferentie in Genève. De Syrische Nationale Coalitie heeft als voorwaarde om naar Genève te komen geëist dat president Bashar Assad terugtreedt als er een overgangsregering komt. De Syrische autoriteiten hebben al gezegd dat Assad tot ten minste het einde van zijn termijn op zijn post blijft en dat hij zich daarna mogelijk herkiesbaar stelt.

In Caïro zei de secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby dat de speciale gezant voor Syrië van de Verenigde Naties en de Arabische Liga, Lakhdar Brahimi, begin december overleg zal voeren om een nieuwe datum voor de conferentie vast te stellen.

Een woordvoerder van de Syrische Nationale Coalitie zei dat de groep nog altijd geen officiële uitnodiging voor de vredesconferentie heeft ontvangen. "We zijn altijd bereid ons in te zetten voor welk proces dan ook dat leidt tot een werkelijke oplossing van de crisis waarmee het Syrische volk heeft te maken", zei Khaled Saleh. Hij voegde daaraan toe dat als de Syrische regering serieus is over een politieke oplossing, ze 'hun goede bedoelingen moeten laten zien door bijvoorbeeld de belegering van enkele door rebellen gecontroleerde gebieden te beëindigen'.

Syrische opstandelingen startten zaterdag in de noordelijke stad Aleppo een offensief in een poging een basis in de buurt van het internationale vliegveld van de stad te heroveren. Eerder op de dag trok het Syrische leger het gebied in.