Wilders vindt Van Miltenburg kleinzielig en laf

Geert Wilders is boos op Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Volgens de PVV-leider weigert zij om volgende week Marine Le Pen te begroeten in de Tweede Kamer. Wilders vindt dit 'kleinzielig en laf'. Van Miltenburg was vrijdagmiddag onbereikbaar voor een reactie.

Le Pen is leider van de extreemrechtse Franse partij Front National. Woensdag houden Wilders en Le Pen een gezamenlijke persconferentie na afloop van het gesprek dat zij met elkaar hebben. De twee ontmoetten elkaar in april al een keer, toen Wilders Le Pen bezocht in Parijs.

Van Miltenburg laat via een woordvoerder weten dat de Kamervoorzitter van Wilders een verzoek heeft gehad om Le Pen welkom te heten in de plenaire zaal. Dat is afgewezen, omdat gasten van individuele fracties daar nooit welkom worden geheten. "Dat gebeurt alleen met officiële delegaties van andere parlementen", legt de zegsman uit. Of Van Miltenburg ook heeft geweigerd Le Pen de hand te schudden wist de woordvoerder niet.

Wilders zocht toenadering tot het Front National omdat hij met andere eurosceptische partijen een politiek blok wil vormen in het Europees Parlement. Zo bezocht hij in augustus in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ook al Heinz-Christian Strache, de leider van de uiterst rechtse FPÖ.