Duizenden Filipino's uit voorzorg geëvacueerd

Duizenden Filipino's hebben de komst van supertyfoon Haiyan niet afgewacht en donderdag hun dorpen verlaten en een veilig heenkomen gezocht. Haiyan, een van de zwaarste tyfonen van het seizoen, trekt vrijdag over centraal gelegen provincies van de archipel.

De evacués zijn ondergebracht in schuilplaatsen en hulpgoederen staan klaar. Er zijn windsnelheden van 225 kilometer per uur gemeten en mogelijk zwelt de tyfoon nog verder aan. Meteorologen verwachten niet dat Haiyan hoofdstad Manilla zal aandoen.

President Benigno Aquino heeft zijn bevolking opgeroepen risicogebieden te verlaten, waaronder een honderdtal kustgemeenten. "Geen tyfoon dwingt de Filipijnen op hun knieën als we verenigd zijn", zei hij in een toespraak op televisie. Het doel is geen enkel dodelijk slachtoffer te hoeven betreuren, aldus Aquino. Dat doel wordt echter niet vaak gehaald in een land dat elk jaar door ongeveer twintig tropische stormen wordt geteisterd. Haiyan is de 24e zware storm die dit jaar de Filipijnen aandoet.