'Nederland luistert ook af'

Nederlandse inlichtingendiensten luisteren net als de Verenigde Staten andere landen af. Dat zeggen bronnen binnen de inlichtingendiensten vrijdag in De Telegraaf. Volgens de ingewijden werd al in 2003 gediscussieerd over het installeren van afluisterapparatuur op Nederlandse ambassades in het Midden-Oosten.

De zogenaamde 'onthullingen' over de afluisterpraktijken van de Amerikanen zijn 'zwaar overdreven', zeggen de bronnen in de krant. Volgens de ingewijden 'doet elke geheime dienst dit soort dingen'. Welke landen er worden afgeluisterd, willen ze niet zeggen.

"Wij, Nederlandse inlichtingendiensten, zijn ook actief in Amerika", aldus de bron. "Inlichtingendiensten redeneren strategisch. Dus richten zij zich ook op politieke leiders. Dat is niet voorbehouden aan de NSA. Vergeet de Britten niet, die gaan verder dan de Amerikanen."

Volgens de bronnen was er bij de Nederlandse overheid overigens wel twijfel over afluisteren. "Het is een heel grote stap voor de bureaucratie van Buitenlandse Zaken om een interceptiepost op te zetten in een Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging."