Zwarte Piet krijgt kleurige lippen

Voor Zwarte Pieten is er dit jaar voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam een grotere keuze in de kleur van hun lippenstift. Ook zal er een grotere variatie van zwarte haren te zien zijn en maakt het gigantische pietenhoofd dat jaren meereed geen deel meer uit van de stoet. Dat meldt de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam donderdag.

Woensdag werd al bekend dat Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen gouden oorringen dragen. Donderdag zat het organiserend comité om tafel met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en een aantal zeurpieten die bezwaar aantekenden tegen het verlenen van de vergunning voor de intocht op 17 november.

In totaal 21 huilies tekenden bezwaar aan. De meeste bezwaren gingen over de Zwarte Pieten, die racistisch zouden zijn. De bezwaarschriftencommissie wees de bezwaren eind vorige maand af.

De stichting stelt zich bewust te zijn van de gevoelens van Sinterklaasliefhebbers en van de zeurpieten. Aanpassingen moeten volgens de stichting echter geleidelijk worden doorgevoerd.

De zeurpieten hebben volgens de stichting overigens aangegeven de aanpassingen onvoldoende te vinden. Ze zouden echter wel verder willen praten. "Na deze intocht zullen de gesprekken dan ook op korte termijn verder worden gevoerd waarbij getracht zal worden, met steun van de burgemeester ook andere grote optochten in het land en de NTR aan tafel te krijgen."