Amnesty: Shell manipuleert rapporten olielekkages

Shell manipuleert onderzoeken naar en documenten over olievervuiling in de Nigerdelta in Nigeria. Beweringen van het olieconcern over vervuiling en opruimwerkzaamheden zijn vaak niet waar. Dat stellen Amnesty International en het Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Er wordt vaak een loopje genomen met de oorzaak van lekkages, de omvang van de vervuiling of de wijze waarop de oliesmurrie wordt opgeruimd, aldus het rapport. Zogenoemde officiële onderzoeksrapporten kunnen 'zeer subjectief, misleidend of ronduit onjuist' zijn, zegt Accufacts, een onafhankelijke Amerikaanse specialist in olielekkages, die de betreffende rapporten tegen het licht hield.

Vaak hangt de toekomst van boeren en vissers in het gebied van dit soort rapporten af. Het rapport onderbouwt wat Amnesty al langer beweert, namelijk dat oliebedrijven lekkages als gevolg van corrosie of andere mankementen dikwijls wijten aan sabotage. In dat laatste geval heeft de plaatselijke gemeenschap die door de lekkage getroffen wordt geen recht op schadevergoeding.

Ondanks hun betwistbare aard wordt dit soort rapporten in rechtszaken over aansprakelijkheid rond olielekkages toch door rechters gewogen. Dat is volgens Amnesty ook in Nederland gebeurd toen een Nigeriaanse gemeenschap haar eis om schadevergoeding zag worden afgewezen. De rechter was van mening dat Shell voldoende had gedaan om sabotage aan zijn pijpleidingen te voorkomen.

Shell Nigeria verwerpt de 'ongefundeerde beweringen' van de mensenrechtenorganisatie en zegt 'meer transparantie en onafhankelijk toezicht' rond olielekkages na te streven. Het bedrijf houdt vol dat de meeste lekkages het gevolg zijn van diefstal van naar schatting honderd- tot tweehonderdduizend vaten ruwe olie per dag.