Loodsen moeten miljoenen krijgen van Vlaanderen

De Vlaamse overheid moet het Nederlandse Loodswezen een vergoeding van acht miljoen euro betalen, omdat Vlaanderen de loodstarieven op de Schelde sinds 2009 te laag heeft vastgesteld. Dat heeft een Belgisch-Nederlandse arbitragecommissie onlangs bepaald, zo schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Door de lage tarieven kregen de Nederlandse loodsen minder geld voor hun diensten op de rivier. De bedrijven zouden zo vier jaar lang grofweg vijftien procent te weinig hebben ontvangen voor het begeleiden van zeeschepen van en naar de havens van Antwerpen en Gent.

De uitspraak van de arbitragecommissie uit september is vertrouwelijk, maar wordt in NRC Handelsblad bevestigd door het Nederlandse Loodswezen en het Vlaamse Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. De Vlaamse overheid heeft nog niets betaald en is daarom voor de rechter gedaagd.

Fred Kuipers, voorzitter van de Regionale Loodsencorporatie Scheldemonden verwacht dat de rechtbank binnenkort een beslissing neemt. verantwoordelijk Vlaams minister van mobiliteit, Hilde Crevits, wil volgens een woordvoerder niet reageren.

Van de 460 Nederlandse loodsen is meer dan een derde actief op de Schelde. Daar begeleiden zij bijna 28 procent van alle schepen die op Antwerpen en Gent varen. Het gaat daarbij om pakweg tienduizend reizen per jaar.