Kamp belooft speciale JSF-vertegenwoordiger

Een speciale vertegenwoordiger gaat zich hardmaken voor de orders die het bedrijfsleven moet krijgen in het JSF-project. Dat zegde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de Tweede Kamer woensdag toe in het debat over de Joint Strike Fighter. Als het aan Kamp ligt gaat deze vertegenwoordiger al binnen drie weken aan de slag.

De impuls voor het Nederlandse bedrijfsleven is een van de belangrijke overwegingen om mee te doen aan het JSF-project. Dit kan de Nederlandse industrie tot en met 2065 tot dertig miljard euro opleveren, hield Kamp de Kamer voor. Hij zegde toe de Kamer geregeld op de hoogte te houden van de opdrachten die het bedrijfsleven ontvangt.

De JSF levert Nederland 110 duizend tot 140 duizend arbeidsjaren op. "Maar dit moet in de praktijk natuurlijk nog wel allemaal waargemaakt worden", voegde hij daar aan toe.

Ook wat betreft de kosten kunnen geen garanties gegeven worden, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in het debat. Maar de 4,5 miljard euro die is uitgetrokken voor de vervanging van de F-16 blijft staan, garandeerde hij.