Zweedse filmhuizen keuren films op feminisme

Vier Zweedse filmhuizen hebben een keuring in het leven geroepen om films te beoordelen op hun feministische gehalte. De 'A-keuring' wordt gegeven aan films die de zogenoemde Bechdel-toets doorstaan. Hiervoor moet de film minstens één scène bevatten waarin minimaal twee vrouwen over iets anders praten dan over een man.

"De films uit de reeksen van The Lord of the Rings en Star Wars en op een na alle Harry Potter-films doorstaan deze toets niet, net als Pulp Fiction of zelfs The Social Network", zegt Ellen Tejle, directeur van arthousebioscoop Bio Rio in Stockholm, een van de initiatiefnemers van de Bechdel-toets.

De initiatiefnemers willen met de Bechdel-toets aantonen hoe weinig films werkelijk een geëmancipeerd beeld van vrouwen laten zien. Volgens Tejle hebben de meeste bioscoopgangers positief gereageerd op de toets, en waren ze verrast door de resultaten.

Tejle benadrukt dat de keuring op zichzelf weinig zegt over de kwaliteit van de film. "Het is alleen opvallend dat vrouwelijke personages zelden hun eigen boontjes doppen als zich een moeilijke situatie aandient", zegt ze. "Het doel van de toets is om meer vrouwelijke verhalen en perspectieven in de bioscoop te krijgen."

Uiteraard kent de Bechdel-toest ook criticasters. "Als de initiatiefnemers een ander soort films willen zien, moeten ze die zelf maken en niet naar andere makers wijzen", zegt arts Tanja Bergkvist. Zij publiceert al jaren over de volgens haar overspannen genderkwestie in Zweden.

Daarnaast wordt de A-keuring door velen bekritiseerd omdat deze niets zou zeggen over de gelijkheid van de seksen in een film. Een gunstige A-keuring wil dus niet zeggen dat de film feminisme bevordert.

In Zweden woedt al enkele jaren een verhitte publieke discussie over gelijkheid tussen de seksen. Sinds 2010 bestaat er het project Equalisters, dat het aantal vrouwelijke deskundigen in tv-programma's wil vergroten.