Publieke tribunes rechtbanken dicht

De publieke tribunes van de rechtbanken in Breda en Middelburg zijn dinsdag gesloten. Maar dat is niet vanwege het schot dat maandag werd gelost op de publieke tribune van de rechtbank in Breda, zegt een woordvoerder van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

De publieke tribunes zijn volgens de woordvoerder meestal dicht. "Ze gaan alleen open als we zo veel publiek verwachten dat we het niet kwijt kunnen in de zittingszaal of als we willen voorkomen dat sympathisanten van twee partijen bij elkaar zitten." Voorlopig staan er volgens de woordvoerder geen zaken gepland waarbij het nodig is de publieke tribune open te stellen.

De tribunes van de rechtbanken in Middelburg en Breda hebben de ingang aan de buitenzijde van het gebouw. De mensen die hier zitten hoeven doorgaans dus niet langs de controle bij de hoofdingang van het gebouw. Alleen als een zitting als risicovol wordt ingeschat wordt het publiek gecontroleerd. Ongeveer de helft van de Nederlandse rechtbanken heeft een publieke tribune met een ingang aan de buitenkant van het rechtsgebouw.

De Raad voor de Rechtspraak liet maandag weten een diepgaand onderzoek in te stellen naar de beveiliging van rechtbanklocaties.

Op de trap van de publieke tribune werd maandag een schot gelost. Op dat moment werd een drugs- en witwaszaak behandeld. In de zaak, die voor onbepaalde tijd is uitgesteld, staan vijf verdachten terecht. De politie had maandag nog geen dader aangehouden. Een woordvoerder kon dinsdag niet direct zeggen hoe het met het onderzoek staat.