Utrechtse raad kiest opvolger burgemeester Wolfsen

De gemeenteraad van Utrecht bepaalt dinsdagmiddag in een openbare vergadering wie wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de stad. Op de vacature hebben 26 kandidaten gereageerd.

De grootste kanshebbers lijken voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius (PvdA) en VVD'er Jan van Zanen, de huidige burgemeester van Amstelveen, te zijn. Beide namen circuleren veelvuldig in de media. Het AD Utrechts Nieuwsblad schreef echter afgelopen weekeinde op basis van bronnen rond de benoemingsprocedure dat de keuze nog wel eens verrassend zou kunnen uitpakken.

Van een aantal namen is al bekend dat ze zijn afgevallen. Zo deed zanger Henk Westbroek zonder succes voor de derde keer een gooi naar het burgemeesterschap. Ook de 17-jarige scholier Hidde van Koningsveld haalde de laatste ronde niet. Onder inwoners van Utrecht was Westbroek overigens favoriet voor de post, zo bleek uit een peiling van het AD. Jongerius eindigde daarin als tweede.

Onder de oorspronkelijke 26 sollicitanten bevinden zich acht kandidaten die eerder burgemeester waren of nog zijn. Zes kandidaten hebben een andere bestuurlijke achtergrond. Het gaat om zeven PvdA'ers, vier VVD'ers, drie kandidaten zijn lid van het CDA en een van GroenLinks. Vijf kandidaten zijn partijloos en van de zes overige is de politieke achtergrond niet bekend.

De kandidaat die dinsdag van de gemeenteraad de meeste stemmen krijgt, wordt aanbevolen bij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA). Die neemt voordrachten doorgaans over, waarna de nieuwe burgemeester door koning Willem-Alexander wordt benoemd.

De huidige burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) maakte begin mei bekend niet beschikbaar te zijn voor een tweede ambtstermijn. Hij is sinds 1 januari 2008 burgemeester van Utrecht. Wolfsen kreeg door de jaren heen meermalen kritiek op zijn optreden. Zo greep hij in 2010 en 2011 niet tijdig in bij aanhoudende pesterijen aan het adres van een Marokkaans gezin en een homostel.