Schultz ziet geen nut in rechts inhalen

De verkeersdoorstroming wordt niet verbeterd als automobilisten voortaan ook rechts in mogen halen. Dat schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in antwoord op vragen van partijgenoot en Kamerlid Ton Elias.

Elias had de minister gevraagd of de Amerikaanse inhaalregels iets voor Nederland zijn. In de Verenigde Staten mag op de snelweg ook rechts worden ingehaald, maar moeten weggebruikers zo veel mogelijk op hun eigen rijstrook blijven.

In 2000 is al eens onderzocht of dit systeem de doorstroming in Nederland zou verbeteren. Toen werd al geconcludeerd dat het systeem niet goed werkt als er maar twee rijstroken beschikbaar zijn. Het aantal snelwegen met slechts twee rijstroken is nog altijd ver in de meerderheid. Nederland telt 866 kilometer aan rijbanen met meer dan twee rijstroken en 4292 kilometer aan rijbanen met twee rijstroken, schrijft de minister.

Ook worden wegen met drie of meer rijstroken al goed benut, zou blijken uit een onderzoek dat in 2011 is gedaan. Verder is de Amerikaanse methode volgens de minister al deels van toepassing is in Nederland. Zo mag in files wel rechts worden ingehaald.

De minister wijst erop dat in Australië eerder nog een model had dat vergelijkbaar is met het Amerikaanse model. Na een proef is dat land echter in 1998 overgestapt op inhaalregels die vergelijkbaar zijn met de Nederlandse.