Studenten betalen huur in natura

In een studentenflat in Den Haag kunnen de bewoners ervoor kiezen om hun huur niet in keiharde euro's te betalen. De studenten krijgen de mogelijkheid hun huur voor een deel in natura te betalen.

Wie nu denkt dat de betreffende studenten perverse activiteiten met een louche huisbaas moeten ondernemen, komt echter bedrogen uit. De huur wordt betaald door het geven van lessen op een middelbare school.

De flat is de eerste in Nederland die gebouwd is door een middelbare school. Het project is gerealiseerd op de nieuwe campus van het Roemer Visscher College in de wijk Moerwijk. De flat is bedacht door Karel Bun, algemeen directeur van Scholengemeenschap Zuid-West. "We nemen op school de studenten/bewoners in dienst voor 8 uur per week. We betalen hen die uren niet uit in salaris, maar bieden hen woonruimte in een gloednieuwe flat die meer ruimte biedt dan een gemiddelde studentenwoning."

Het betalen van huur in natura is een doorslaand succes. Zelfs zonder te adverteren hebben 20 van de 26 studentenwoningen al een huurder. "Een deel van de studenten werkt nu al bij ons. Het gaat om studenten van de Haagse Hogeschool en TU Delft die lesgeven in technologie en ontwerpen, rechten en taal en cultuur. Ook geven ze bijles, huiswerkbegeleiding, clinics in sport of les over een specifiek onderwerp", aldus Bun in het Algemeen Dagblad.