PVV: Schultz pleegt hoogverraad

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vertelt alleen nog linkse sprookjes en pleegt daarmee hoogverraad aan de automobilist. Dat stelt de PVV in reactie op de uitspraak van de bewindsvrouw dat meer asfalt niet altijd de oplossing is voor verkeersproblemen, maar dat slimmere technieken en verkeersapps kunnen bijdragen aan het verlagen van de uitstoot van uitlaatgassen.

"De automobilist betaalt zich blauw, maar krijgt er veel te weinig voor terug", zegt PVV-Kamerlid Machiel de Graaf zondag in een verklaring. Hij wil dat Schultz 'met haar vuist op tafel slaat en zich weer in gaat zetten voor automobilisten'.

"Schultz zit lui achterover en doet helemaal niets voor autorijders, terwijl ze hoort te strijden voor asfalt en accijnsverlaging", briest De Graaf verder. Schultz zou zich hebben 'uitgeleverd' aan coalitiepartner PvdA. "Een schande", vindt het Kamerlid.

Schultz werd zondag geïnterviewd in het televisieprogramma Buitenhof. Ze zei onder meer er geen enkele moeite mee te hebben om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen vanwege gezondheidsrisico's. "Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag."

In steden is nu nog te veel zoekverkeer, zei de minister. Dat zijn mensen die alleen maar rondrijden op zoek naar een parkeerplaats of hun bestemming. Door moderne technologie, de inzet van bijvoorbeeld elektrische brommers en flexibelere vertrektijden zouden ze sneller op hun bestemming moeten aankomen.

Er wordt nog wel asfalt aangelegd, zei Schultz, maar in de wat verdere toekomst zou dat niet altijd nuttig meer zijn. De VVD staat van oudsher bekend als een partij die voorstander is van het aanleggen van extra wegen en rijstroken. Dat ligt volgens Schultz nu wat genuanceerder. "De VVD is de vriend van iedereen die van A naar B moet."

In het eerste kabinet-Rutte was Schultz ook minister van Infrastructuur. Dat kabinet zag het levenslicht vanwege de gedoogsteun van de PVV, maar viel na anderhalf jaar. Critici van de PVV menen dat de partij niet veel meer is dan een door Wilders gedirigeerd circus der hysterie.