Sophie in 't Veld voert Europese lijst D66 weer aan

Sophie in 't Veld is opnieuw verkozen tot lijsttrekker van D66 voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Van de D66-leden die een stem uitbrachten stemde 61 procent op haar, meldt D66 zaterdag.

Een vijfde van de leden bracht tot vrijdag een stem uit, wat neerkomt op 4700 stemmen. Daarvan haalde In 't Veld er een kleine 2900.

De tegenkandidaat voor In 't Veld was Marietje Schaake. Bij verschillende debat- en presentatiebijeenkomsten gaven de kandidaten hun kijk op het lijsttrekkerschap.

In 't Veld is sinds 2004 voorzitter van de Europese fractie. "Ik ben ontzettend blij met de steun en het vertrouwen dat ik heb gekregen van de leden. Ik wil de komende jaren verder bouwen aan een sterk, slagvaardig en democratisch Europa", schrijft ze in een reactie.

Europa moet volgens de politica opnieuw worden vormgegeven. "Van het oude Europa van diplomaten en geheime overleggen naar een politieke unie van burgers. Met transparantie en rekenschap als norm en met een vitale economie."

Het CDA maakt zaterdag op een congres bekend wie de lijsttrekker wordt voor het Europees Parlement. De strijd gaat daar tussen Wim van de Kamp en Esther de Lange.

50Plus heeft zaterdag een ledenvergadering om orde op zaken te stellen. Zo moeten onder meer een nieuw bestuur en een nieuwe partijvoorzitter worden gekozen. Eerder werd al bekend dat Toine Manders zaterdag wordt benoemd tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.