Gedwongen uitzettingen naar Somalië hervat

De gedwongen uitzettingen naar Somalië worden volgende week hervat. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vluchtelingenwerk Nederland meldt zich grote zorgen te maken over het hervatten van de uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers naar het onrustige land.

Medio september vond de eerste succesvolle uitzetting plaats, maar daarna wilde Somalië pas nadat verdere afspraken waren gemaakt weer medewerking verlenen. De afspraak is nu dat elke maand maximaal een paar uitzettingen plaatsvinden.

Ook Vluchtelingenwerk ziet de afgelopen periode lichte verbetering op het gebied van veiligheid, maar nog altijd vinden er volgens de organisatie aanslagen en mensenrechtenschendingen plaats in het door een burgeroorlog verscheurde land. "De veiligheidssituatie is in Somalië nog steeds fragiel en gedwongen uitzettingen zijn nu nog veel te voorbarig", zegt directeur van Vluchtelingenwerk Dorine Manson.

Manson vreest bovendien dat teruggestuurde asielzoekers terechtkomen in kampen voor ontheemden in Mogadishu, waar bijna 370 duizend mensen leven. "De omstandigheden daar zijn mensonterend. We maken ons ernstig zorgen." Het hervatten van uitzettingen staat volgens Vluchtelingenwerk daarbij in schril contrast met het feit dat hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen zich vanwege de nijpende veiligheidssituatie juist hebben teruggetrokken uit dit land.