Erwin Olaf Kunstenaar van het Jaar 2014

Erwin Olaf krijgt de titel Kunstenaar van het Jaar 2014. Hij heeft daarmee beeldend kunstenaars als Marlene Dumas en Barbara Broekman verslagen. Zij zijn op de tweede en derde plek beland. Dat heeft de stichting Kunstweek, die de prijs jaarlijks uitreikt, vrijdag bekendgemaakt.

De 54-jarige Olaf, die donderdag zijn ontwerp voor de nieuwe euromunt met koning Willem-Alexander onthulde, is verkozen door publiek dat online kon stemmen en een professioneel panel. Hij wordt geroemd om zijn jarenlang toonaangevende fotografie en vernieuwing daarin.

Vorig jaar was aan de prijs nog een bedrag van twintigduizend euro verbonden, maar dit jaar niet meer. De anonieme mecenas die het geld sinds een paar jaar beschikbaar stelde, heeft zich teruggetrokken.

In totaal maakten acht kunstenaars kans op de titel, onder wie ook Anton Corbijn en Mark Manders. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan. In de lijst staan de honderd meest gewaardeerde beeldend kunstenaars.

Levi van Veluw is benoemd tot Talent van het Jaar, een prijs die wordt toegekend aan kunstenaars jonger dan 35 jaar. Ans Markus kreeg de prijs voor Briljanten Kunstenaar van het Jaar, voor een kunstenaar ouder dan 65 jaar. Markus was Kunstenaar van het Jaar in 2010. Vorig jaar won Giovanni Dalessi de prijs.