'Advies op maat' voor 67.000 Groningse panden

Voor ruim 67.000 adressen in het noordoosten van Groningen moet een advies op maat worden gemaakt om het pand aardbevingsbestendig te maken. Het gaat hierbij onder meer om een kleine 61.000 woningen, 431 kantoren en 1115 industriële panden. Dat staat in een vrijdag gepubliceerd advies van de commissie onder voorzitterschap van Wim Meijer.

De commissie vindt dat Groningen recht heeft op extra maatregelen om de schade van gaswinning te compenseren. Het totale kostenplaatje van alle voorgestelde maatregelen, waaronder ook sneller internet op het platteland en het uitdelen van waardebonnen voor energiebesparende maatregelen, bedraagt naar schatting 895 miljoen euro, dat grotendeels door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet worden opgehoest.

Het totale programma heeft een looptijd van twintig jaar. Volgens de commissie moet er een apart fonds komen waarin de NAM jaarlijks ongeveer 45 miljoen euro uit de aardgasopbrengsten moet storten. De commissie verwacht ook van de provincie een bijdrage van honderd miljoen euro in de ontwikkeling van de economie in de regio.

De commissie stelt dat de aardbevingen door gaswinning, de risico's en de onzekerheid 'diepe impact' hebben op het leven in het noordoosten van Groningen. "Inwoners lijden materiële en immateriële schade, voelen zich onveilig en niet gehoord. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de beeldvorming en het economisch perspectief van de regio.

De lusten en lasten van gaswinning zijn 'ernstig uit balans', aldus de commissie."Hoewel de Groningers sinds 1963 de gaswinning hebben geaccepteerd, groeit nu de weerstand en zijn de verhoudingen tussen inwoners en ondernemers aan de ene kant en NAM en rijksoverheid aan de andere kant ernstig verstoord." Met de voorgestelde maatregelen moet dit worden rechtgezet. De NAM is voor de helft in handen van Shell en voor de andere helft van Exxonmobil.