'Aanklacht tegen activisten Greenpeace verzwaard'

Rusland heeft de aanklacht tegen de dertig activisten van Greenpeace niet afgezwakt maar juist verzwaard. De recentste beschuldiging van hooliganisme heeft de beschuldiging van piraterij niet vervangen. Dat stelt Greenpeace vrijdag. Volgens de milieuorganisatie is de situatie daarmee 'nog nijpender' dan gedacht.

"De straffen die hen nu boven het hoofd hangen, zeggen zo veel meer over diegenen die hen aanklagen dan over de gevangenen. Onze actievoerders zijn noch piraten, noch hooligans", stelt Greenpeace-directeur Kumi Naidoo in een verklaring. Volgens hem kunnen de dertig opvarenden naast vijftien jaar voor piraterij nog eens zeven jaar extra cel krijgen voor hooliganisme.

"Dit heeft alles weg van een misselijkmakende grap. Het zijn gewone mensen met een geweten die zich zorgen maken over onze toekomst. Daarom moeten ze onmiddellijk worden vrijgelaten", aldus Naidoo.

Een van de Nederlandse Greenpeace-activisten die in Rusland vastzitten heeft koning Willem-Alexander in een brief om hulp gevraagd. Faiza Oulahsen roept de koning op haar situatie volgende week te bespreken met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land.