Grootschalige patentenoorlog in VS losgebarsten

Een nieuwe, grote patentenoorlog is donderdagnacht losgebarsten in de Verenigde Staten. Bedrijven als Google en Huawei zouden volgens onder meer Microsoft, Sony en Apple bewust patenten breken voor advertenties bij zoekopdrachten. Techweblog Arstechnica bestempelt de rechtszaken als het begin van een 'nucleaire oorlog'.

De aanklachten zijn ingediend door Rockstar Consortium, dat eigendom is van Microsoft, Apple, BlackBerry, Ericsson en Sony. Het gaat om acht aanklachten op basis van zeven verschillende patenten. Het samenwerkingsverband van de verschillende technologiebedrijven wil geld zien van onder meer Google, HTC, Huawei en LG.

Twee jaar geleden won Rockstar Consortium een bieding voor zesduizend patenten. Het samenwerkingsverband van verschillende techbedrijven bood 4,5 miljard dollar en troefde daarmee Google af. Volgens de klagers wilde Google de patenten hebben omdat het toen al wist dat het deze schond.

Verschillende telefoonfabrikanten, waaronder Huawei, worden ook door Rockstar Consortium aangeklaagd. Hierbij gaat het onder meer om patenten voor de manier waarop het berichtenoverzicht in bepaalde telefoons is ingebouwd en de manier waarop gebruikers gewezen worden op binnenkomende berichten.

De rechtszaak is de zoveelste in een langdurige patentenstrijd binnen de smartphonewereld. Volgens Arstechnica willen de bedrijven achter het consortium vooral Google dwarsliggen dat met zijn Android-besturingssysteem voor telefoons marktleider is. Microsoft en Apple hebben met Windows Phone en iOS hun eigen besturingssystemen. Door de rechtszaak niet uit eigen naam te doen, maar via Rockstar Consortium, kunnen de technologiereuzen een grotere schadevergoeding eisen.