Opmars D66 in de peiling

D66 is bezig aan een opmars in de peilingen. De partij van Alexander Pechtold staat in de Politieke Barometer op 25 zetels, meldt Ipsos donderdag. Met deze winst van drie zetels komt D66 daarmee op gelijke hoogte met de PVV van Geert Wilders. Pechtold - nu twaalf zetels in de Kamer - moet alleen de VVD nog voor zich dulden. De partij van premier Mark Rutte (VVD) blijft met 26 zetels virtueel de grootste partij.

Volgens Ipsos weet daarmee alleen D66 te blijven profiteren van het begrotingsakkoord. De ChristenUnie en de SGP die het akkoord medeondertekenden zien dit niet uitbetaald in winst in de peilingen. De partij van Arie Slob (CU) blijft op vijf zetels staan. Ook voor Kees van der Staaij (SGP) gebeurt er niets: zijn partij blijft op vier zetels staan.

De VVD is nog steeds de grootste, maar moet wel twee zetels inleveren. In de week dat Kamerlid Louis Bontes uit de PVV-fractie werd gezet, is er ook een zetel verlies voor de partij van Wilders. Ook het CDA levert in: de christendemocraten zakken van zeventien naar vijftien zetels.

Bij de PvdA (20), SP (17) en Partij voor de Dieren (3) verandert er niets. GroenLinks boekt een zetel winst en komt op vijf uit. Een zetel winst is er ook voor 50Plus: de ouderenpartij staat nu op vijf zetels.