35.000 dreigtweets per dag

Via Twitter worden in Nederland elke dag 35.000 bedreigingen geuit. Zo'n tweehonderd daarvan zijn zo ernstig dat de politie ze natrekt. Dat zegt plaatsvervangend politiechef in Rotterdam Martine Vis donderdag in de Volkskrant. Elke dag wordt wel een twitteraar opgepakt of berispt wegens een dreigtweet.

De politiechef, die binnen de Nationale Politie verantwoordelijk is voor sociale media, noemt de bedreigingen een sociaal probleem. "Vroeger moest je een envelop kopen, een brief schrijven en hem posten. Nu tik je wat woorden en bedreig je iemand", zegt ze in de krant. "Dat is erg makkelijk en gebeurt dus ook veel."

Dagelijks worden in Nederland tussen de drie en vijf miljoen tweets verstuurd. Zo'n veertig agenten houden het berichtenverkeer dag en nacht in de gaten. Ze letten extra op actuele ontwikkelingen die zouden kunnen leiden tot bedreigingen. Deze week was er bijvoorbeeld extra aandacht voor de Rabobank, die in het nieuws was vanwege de fraude met de rentestand Libor.

De dreigtweeters die worden aangehouden zijn soms minderjarigen die hun emoties niet onder controle hebben. Soms worden echter ook geradicaliseerde eenlingen en leden van belangengroepen opgepakt voor het uiten van een bedreiging.