Sinterklaas met zwarte Pieten naar Amsterdam

Sinterklaas wordt volgende maand bij zijn intocht in Amsterdam gelukkig gewoon vergezeld door zijn Zwarte Pieten. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente heeft de ruim twintig bezwaren tegen de intocht op advies van burgemeester Eberhard van der Laan afgewezen. Dat heeft de gemeente Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

In totaal maakten 21 kindertreiteraars bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de intocht van Sinterklaas op 17 november. De meeste bezwaren gingen over Zwarte Piet, die in zijn huidige vorm 'racistisch' zou zijn in de ogen van deze mensen die vooral naar huidskleur lijken te kijken.

Van der Laan heeft in een gesprek met 'kunstenaar' Quinsy G., een van de bezwaarmakers, en het comité dat de Amsterdamse intocht organiseert een toelichting gegeven. Hij heeft naar eigen zeggen begrip voor de bezwaarmakers en voor de gevoelens van de sinterklaasliefhebbers. Het comité en Gario praten in de komende weken nog op welke wijze de intocht in de toekomst kan veranderen.

Dat is code voor 'natuurlijk gaan we bukken, hoe diep is alleen nog even de vraag'.

In de afgelopen weken barstte de discussie rondom de aanwezigheid van Zwarte Piet bij het sinterklaasfeest in alle hevigheid los. De discussie ontstond mede na de klachten in Amsterdam en de felle, ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van iedereen die in zwarte Piet gewoon zwarte Piet ziet in plaats van een negerslaafje.