VVD: enkel academici voor VWO-klas bovenbouw

De VVD wil dat vanaf 2020 in de hoogste klassen van het vwo alleen nog les wordt gegeven door docenten die een universitaire opleiding hebben afgerond. De regeringspartij vindt het belangrijk dat leerlingen die worden voorbereid op een universitaire studie worden onderwezen door mensen die zelf ook die achtergrond hebben.

Kamerlid Pieter Duisenberg vindt dat dat scholen het 'stempel vwo' tekortdoen als er geen universitair opgeleide docent voor de klas staat. "Wie kan leerlingen nu beter voorbereiden op de wetenschap dan de ervaringsdeskundigen zelf", vraagt hij zich af.

In de bovenbouw van het vwo heeft volgens Duisenberg nu zo'n zestig procent van de leraren een universitaire opleiding. Hij wil dat opkrikken naar honderd procent. Een ambitieus streven, maar haalbaar, denkt het Kamerlid. "We willen van een 6 naar een 8 in het onderwijs. Dan zullen we over de gehele linie de lat hoger moeten leggen." Leraren die nog geen academische graad hebben moeten zich laten bijscholen.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is het met Duisenberg eens dat er in de bovenbouw meer universitair geschoolde leraren voor de klas zouden moeten staan. "Alleen ik zou niet zover willen gaan dat er alleen nog maar universitair geschoolden voor de klas staan", zei de bewindsvrouw woensdagochtend op Radio 1. "Misschien zijn er wel heel getalenteerde hbo'ers die ook heel goed in de bovenbouw les kunnen geven."


VVD: alleen nog universitair geschoolde docent op VWO - NOS