Illegale afvaldump bij bouw Sochi

Bij de bouwwerkzaamheden voor de Olympische Spelen in en rond het Russische Sochi worden tonnen afval gedumpt op een illegale stortplaats, die midden in een gebied ligt dat vanwege de aanwezige watervoorraad beschermd dient te worden. Rusland lijkt zijn belofte om de schoonste Spelen ooit te organiseren bepaald niet na te komen.

Verslaggevers van persbureau AP brachten vorige week een bezoek aan het dorpje Achsjtyr, ten noorden van Sochi. Ze zagen hoe trucks betonnen platen dumpten in een gigantische kuil, die al gevuld was met allerlei afval: van spuitbussen, tot autobanden en schuimplaten. Bulldozers mengden alle troep door elkaar en gooiden er een laag klei overheen, in een halfhartige poging de rotzooi te verbergen. Het afval werd gedumpt door de Russische spoorwegen.

De Russische instantie voor milieubescherming inspecteerde de put in Achsjtyr in augustus en stelde vast dat de afvaldump illegaal is, las AP in een brief van de instantie. De spoorwegen, die miljarden euro's verdienen met hun werkzaamheden, kregen een boete van omgerekend nog geen 2200 euro. De stortplaats hoefden ze niet te sluiten. En het is niet de enige locatie waar afval wordt gedumpt. Op tal van plaatsen in en rond Sochi liggen stapels bouwvakkershelmen, plastic en betonnen platen.

De Russische autoriteiten hebben bevestigd dat de spoorwegen geen toestemming hebben gevraagd en dat als ze dat zouden doen, ze die niet zouden krijgen. Achsjtyr ligt namelijk in een gebied waar het dumpen van afval verboden is. Vocht van de stortplaats belandt via de poreuze steenlaag in ondergrondse waterbronnen, die de nabijgelegen rivier de Mzymta voeden. Sochi is voor zo'n vijftig procent van zijn watervoorziening afhankelijk van de Mzymta.

De inwoners van Achsjtyr beginnen zo langzamerhand wanhopig te worden. "De autoriteiten vertellen ons dat deze groeve illegaal is en dat hij is gesloten, maar je kan zien dat hij er nog steeds is", aldus dorpschef Aleksandr Koropov. "We weten niet meer wat we moeten doen. We zouden graag God aanschrijven, maar we hebben zijn adres niet. Hij is de enige die we nog niet hebben aangeschreven."