Schadevergoeding De Roy van Zuydewijn in smaadzaak

Edwin de Roy van Zuydewijn heeft een schadevergoeding van ongeveer zestienduizend euro gekregen omdat het Openbaar Ministerie hem ten onrechte heeft aangemerkt als verdachte in een smaadzaak. De Roy van Zuydewijn stapt nog naar de rechtbank om meer schade vergoed te krijgen, meldt zijn advocaat Gabriël Meijers dinsdag.

De zaak draait om een aangifte van prins Carlos jr., de broer van prinses Margarita, de ex-vrouw van De Roy van Zuydewijn. De Roy van Zuydewijn zou in een gesprek met een ander het hebben gehad over incest binnen de koninklijke familie. Dat gesprek werd opgenomen en de tekst ervan verscheen vervolgens op internet.

Prins Carlos jr. deed daarna aangifte. Na onderzoek besloot de hoofdofficier van justitie de zaak voorwaardelijk te seponeren. Wel werd aangegeven dat De Roy van Zuydewijn zich schuldig had gemaakt aan smaad, waardoor hij een strafblad kreeg. Verzoeken van de verdediging van de ex-man van Margarita om de zaak helemaal te seponeren legde de hoofdofficier naast zich neer.

Daarop stapte de verdediging naar het gerechtshof in Amsterdam, met het verzoek het OM te bevelen De Roy van Zuydewijn alsnog te vervolgen, zodat hij de kans kreeg vrijgesproken te worden. Het hof stemde in met dit verzoek.

Margarita en Carlos werden daarna als getuigen gehoord, waarop het OM toch besloot dat de zaak helemaal zou moeten worden geseponeerd. Een verzoek daartoe moest weer bij het hof worden ingediend. De verdediging gaf aan alleen ermee in te willen stemmen als het OM zou erkennen dat De Roy van Zuydewijn ten onrechte als verdachte was aangemerkt. Het OM ging hier mee akkoord.

De Roy van Zuydewijn kreeg de zestienduizend euro als vergoeding voor de kosten die hij kwijt was aan zijn verdediging. Daar wil hij het echter niet bij laten zitten, geeft Meijers aan. De Roy van Zuydewijn wil alle schade die hij door de kwestie heeft opgelopen vergoed krijgen, zoals bijvoorbeeld het mislopen van een baan. De zaak hiervoor is nu in voorbereiding, aldus Meijers.