Liposuctie helpt militairen door keuring

De militairen die de Amerikaanse plastisch chirurg Adam Tattelbaum aan de telefoon krijgt zijn steevast in paniek. Ze willen overtollig lichaamsvet kwijt, en snel ook. Hun carrière hangt ervan af.

Een flink aantal Amerikaanse militairen roept de hulp in van plastisch chirurgen om de vettest van het ministerie van defensie te doorstaan. Ze vrezen door hun teveel aan lichaamsvet te zakken voor de vleeskeuring, en dat kan grote gevolgen hebben voor hun loopbaan.

"Ze komen radeloos binnen; doodsbang de zak te krijgen of een berisping waardoor ze bevordering wel op hun buik kunnen schrijven", vertelt Tattelbaum. Die angst is niet denkbeeldig. De afgelopen vijf jaar is het aantal militairen dat wegens overgewicht op de keien belandt vertienvoudigd. Volgens Tattelbaums collega Michael Pasquale is zijn in geüniformeerde klandizie sinds 2011 met dertig procent gestegen.

Sommige dikke militairen zien geen andere oplossing dan liposuctie, maar ondergaan die onder protest. Ze houden vol dat niet hun postuur, maar de keuring het probleem is. De keurmeesters van defensie zouden niet alleen slappe bierbuiken, maar ook spierbundels en kleerkasten het predikaat 'te zwaar' opspelden.

Artsen onderschrijven de klacht van de verongelijkte militairen. Meerdere dokters en fitnessdeskundigen hebben het leger opgeroepen met de keuringen met de tijd mee te gaan. Amerikanen zijn tegenwoordig nu eenmaal zwaarder dan vroeger. Dat zou niet betekenen dat ze ook ongezonder en minder fit zijn.

Het Pentagon zegt dat de vettest nauwelijks zittenblijvers kent die wel goed presteren bij conditietests. Bovendien zou het niet fataal zijn om een keer voor de meting te zakken. Ontoelaatbaar zware militairen moeten verplicht afvallen in een 'karbonadepeloton' of een 'donutbrigade', zoals ze in legerkringen zijn gaan heten. Zo'n eenheid volgt een streng dieet en sportprogramma.

Veel militairen klagen echter dat het obesitasbeleid van defensie wel degelijk strenger is geworden. Omdat het leger uit geldgebrek moet afslanken komen dikke militairen volgens hen in het nauw.