Advocaten klagen over puinzooi bij OM

Strafrechtadvocaten zijn zeer ontevreden over hoe het Openbaar Ministerie functioneert. Uit een enquête van RTL Nieuws blijkt dat ze ontevreden zijn over de bereikbaarheid, de punctualiteit en de slordige werkwijze van het OM. Advocaat Gerard Spong spreekt van een 'puinzooi'.

Het OM zou veelvuldig post kwijtraken, met incomplete dossiers werken en te laat stukken aanleveren. "Het lijkt wel alsof er een soort brievenmonster is bij het Openbaar Ministerie. Ze antwoorden gewoon vaak niet," aldus Spong.

Van de 257 advocaten die de enquête invulden geeft 88 procent aan het afgelopen jaar problemen te hebben gehad met het OM. Tegenover RTL Nieuws erkent het OM dat er problemen zijn, maar deze zouden 'schromelijk overdreven' worden.

"Het Openbaar Ministerie zit net als de rest van de strafrechtketen in een flinke verbouwing. Die verbouwing geeft overlast", reageert een woordvoerder. "Voor iedereen die daarmee te maken krijgt, is dat heel vervelend. Niet in de laatste plaats voor de slachtoffers maar we werken er hard aan samen met de rechtspraak en de advocatuur om die op te lossen."