'Snel onderzoek knikkebolziekte'

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking onderzoekt op welke manier Nederland kan helpen bij de bestrijding van de mysterieuze knikkebolziekte. Deze ziekte heeft al ruim 10.000 kinderen getroffen in Zuid-Soedan en Noord-Oeganda, zo bleek donderdag uit een reportage van het tv-programma Nieuwsuur.

De minister maakte vrijdag bekend dat zij contact heeft opgenomen met beide landen om te zien hoe Nederland kan bijdragen aan de strijd tegen de ziekte. "De oorzaak van de knikkebolziekte is onbekend. Men weet eigenlijk alleen dat het niet besmettelijk is en dat kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud de ziekte kunnen krijgen. Daarom is verder onderzoek naar deze vreselijke ziekte snel nodig. Daar wil ik me voor inzetten", aldus de minister, die ook de hulp heeft ingeroepen van universiteiten en internationale organisaties die onderzoek doen naar de ziekte.

In de tv-reportage werd gewaarschuwd dat de ziekte vele tienduizend kinderen in Oost-Afrika bedreigt. Kinderen die de ziekte krijgen, raken eerst langzaam de controle over hun ledematen kwijt. Daarna gaan ze overmatig kwijlen, knikken met hun hoofd en krijgen ze spastische aanvallen. Met elke aanval van de ziekte vermindert hun weerstand, waarna de kinderen uiteindelijk een pijnlijke dood sterven.


Nieuwsuur-reportage over de knikkebolziekte