'Verslag coassistent extreem dik aangezet'

Het relaas van de coassistent die betrokken was bij de dood van de zieke kankerpatiënt van de in opspraak geraakte huisarts uit Tuitjenhorn, Nico Tromp, klopt niet. Het verslag, dat zaterdagochtend in de Volkskrant is gepubliceerd, is 'extreem eenzijdig' en 'extreem dik aangezet'. Dat zei de advocaat van de arts Cor Hellingman in een reactie zaterdagochtend op Radio 1.

De coassistent suggereert in het verslag dat Tromp, die nadat hij op non-actief was gesteld zelfmoord pleegde, vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt had beëindigd. Zo had de arts weleens een zak over iemands hoofd getrokken.

De advocaat neemt het verslag van de assistent, 'net koud uit de collegebanken en nog zo groen als gras', niet al te serieus. "Het is extreem dik aangezet. Het is haar woord tegen het woord van de huisarts", aldus Hellingman.

Volgens de advocaat is het voorval waardoor de kwestie aan het rollen kwam een 'uitzonderlijke situatie'. "Het is mij niet bekend dat hij eerder zo gehandeld heeft", zo zei de raadsman. Hij erkent wel dat Tromp in dit geval een te grote dosis morfine heeft gebruikt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakte vrijdag bekend dat Tromp zijn patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine gaf. De patiënt kreeg in totaal duizend milligram morfine ingespoten. Ook kreeg hij ruim twintig keer de normale dosis van het slaapmiddel dormicum toegediend.