'Veel rechtszaken te lang op de plank'

Slachtoffers en verdachten moeten onaanvaardbaar lang wachten op hun rechtszaak. Voor duizenden strafzaken is geen tijd. Dat heeft president van het gerechtshof in Den Haag Leendert Verhey vrijdag gezegd in RTL Nieuws. Volgens Verheij heeft dit kabinet te hard bezuinigd.

Bij het Openbaar Ministerie en de rechtbanken lopen de wachtlijsten op, constateert Verheij. Grote zaken als die van Benno L. of de grensrechterzaak kosten zo veel tijd en mankracht dat andere, kleinere zaken over bijvoorbeeld mishandelingen of verkrachtingen op de plank blijven liggen.

Bij het OM heerst daarbij een organisatorische chaos. Parketten zijn gefuseerd en dat verloopt niet goed. Dossiers zouden door de problemen incompleet zijn of te laat worden aangeleverd. "En dat betekent vertraging en natuurlijk ook een stukje ergernis", aldus Verheij.

Volgens Verheij is er te veel bezuinigd. "Rechtspraak is een kerntaak van de overheid. Je kunt niet van de rechtspraak vragen dat je minstens hetzelfde en zelfs nog meer gaat doen en er geld af moet. En dat geldt voor het Openbaar Ministerie net zo. En dat betekent dat de aantallen mensen niet kleiner moeten worden en dat er hier en daar zelfs wat geld bij zal moeten."

In een reactie laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten dat een programma is opgezet 'om op alle fronten de strafrechtketen te versterken'. Zaken moeten daardoor sneller, slimmer, beter en transparanter worden afgehandeld. Over de chaos bij het OM stelt het ministerie dat de strafrechtketen nu 'in verbouwing' is. "Aanloopproblemen zijn daarbij onvermijdelijk, maar worden waar ze zich voordoen meteen aangepakt." De 'taakstelling' bij het OM wordt ondertussen 'op verantwoorde en gefaseerde wijze' uitgevoerd, aldus het ministerie.