OM geeft dossier huisarts Tuitjenhorn niet vrij

Het Openbaar Ministerie geeft geen informatie uit het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts uit Tuitjenhorn die onlangs zelfmoord pleegde. Justitie vindt het belangrijker de 'persoonlijke levenssfeer' van de betrokkenen te eerbiedigen.

Begin deze maand werd bekend dat er een onderzoek was ingesteld naar het overlijden van een terminaal zieke patiënt in Schagen in augustus. De 58-jarige huisarts, die door de inspectie werd geschorst, zou mogelijk niet juist hebben gehandeld.

Een paar dagen later maakte de huisarts een einde aan zijn leven. Daarop staakte het OM het strafrechtelijk onderzoek. Ondanks de onrust onder huisartsen en een beroep door media op de Wet openbaarheid van bestuur maakt het OM toch geen informatie uit het dossier openbaar. Justitie laat daarbij zwaar meewegen dat de huisarts zich niet meer kan verweren.

Wel zegt justitie dat geen strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld als het gaat om zogenoemde palliatieve sedatie of euthanasie waarbij de richtlijnen zijn gevolgd of als slechts in beperkte mate van de richtlijnen is afgeweken.

De NOS meldde woensdag dat het OM en de Inspectie voor de Volksgezondheid vreesden dat de huisarts in herhaling zou vallen. De huisarts beëindigde volgens de NOS het leven van een terminale kankerpatiënt actief. Hij zou tegen alle regels in zeer hoge doseringen morfine en dormicum hebben toegediend.

Tijdens een huiszoeking eind augustus zouden bij de huisarts grote hoeveelheden morfine en dormicum zijn aangetroffen. Zoveel ampullen morfine zouden echter maar zelden nodig zijn. Volgens de NOS wekt de vondst de suggestie dat de huisarts niet voor het eerst op deze wijze handelde, iets wat hij tegen een coassistente die bij de levensbeëindiging was ook zou hebben gezegd.