Rusland werkt niet mee aan zaak Zeerechttribunaal

Rusland neemt niet deel aan de zaak van het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg over het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en zijn bemanning. Ook aan de bredere arbitrageprocedure die Nederland heeft aangespannen doet Rusland niet mee. Dat laat het Russische ministerie van buitenlandse zaken in Moskou woensdag weten.

De zaak valt volgens de Russen onder Russisch recht. Wel zegt Rusland 'open te staan' voor het oplossen van de situatie. De officiële woordvoerder van het ministerie zei al eerder dat Rusland geen uitspraken van internationale instanties accepteert die raken aan de soevereiniteit en de jurisdictie van Rusland.

Nederland vroeg het tribunaal maandag te beoordeelden of het enteren en wegslepen van de Arctic Sunrise en de arrestatie van de dertig opvarenden gerechtvaardigd is. In afwachting van een uitspraak in de arbitrageprocedure zou de bemanning moeten vrijkomen en het schip moeten worden vrijgegeven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag weten dat Nederland bekend was met het standpunt van Rusland en vindt de verklaring in dit geval 'niet van toepassing'. Een woordvoerder laat weten dat deze zienswijze na de officiële afwijzing van Rusland, ongewijzigd blijft.

Het schip voer onder Nederlandse vlag toen het vorige maand in door de Russische kustwacht werd geënterd in de Petsjorazee. De activisten beklommen op dat moment een Russisch olieboorplatform.

De opvarenden worden in Moermansk vervolgd voor piraterij, waar een gevangenisstraf van maximaal vijftien jaar op staat. Twee van de dertig arrestanten zijn Nederlands.