'Fikse taxikosten stadsdeelbestuur Amsterdam Noord'

De vier bestuurders van stadsdeel Amsterdam Noord declareerden vorig jaar voor 38.000 euro aan taxikosten. Zo is voor bijna vijfhonderd euro aan taxikosten voor een vergadering in Deventer of voor bijna achthonderd euro voor een ritje van het hele college naar Zaandam gedeclareerd. Dat meldt RTL Nieuws op basis van via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur verkregen documenten.

De stadsdeelbestuurders huren voor de ritjes IDS Quality Driver in, een bedrijf dat zich richt op het vervoer van directievoorzitters. Het vaakst pakken ze de taxi voor een rit tussen het stadsdeelkantoor in Amsterdam Noord en de Stopera, waar het stadsbestuur zit. De rit van vijf kilometer kost 55 euro. Soms gaan de bestuurders drie keer per dag op en neer, waardoor de rekening 330 euro bedraagt als niet moet worden gewacht. De teller loopt verder op als dat wel moet gebeuren.

Het ritje van het stadsdeelkantoor naar de Stopera kost bij IDS volgens RTL Nieuws twee tot drie keer meer dan bij andere taxicentrales. Bij een aanbesteding in 2006 zou IDS volgens het stadsdeel echter als beste uit de bus zijn gekomen.

Vooral stadsdeelvoorzitter Rob Post zou met 25.000 euro flink veel taxikosten declareren. Als reden zou worden opgegeven dat Post veel werkbezoeken aflegt en meer representatieve taken heeft. Ritten die hij met collega's maakt, worden daarbij op zijn naam gedeclareerd.