Euthanasiearts Tuitjenhorn handelde 'buitensporig'

De huisarts uit Tuitjenhorn die afgelopen maand zelfmoord pleegde nadat een strafrechtelijk onderzoek naar hem was ingesteld, handelde 'buitensporig en bewust normoverschrijdend'. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van een brief van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam aan alle aangesloten huisartsen.

De 58-jarige huisarts werd op non-actief gesteld omdat hij in strijd met de wet zou hebben gehandeld bij een euthanasie. De man zou een 59-jarige kankerpatiënt op zijn sterfbed een dosis morfine hebben toegediend.

De zaak kwam begin oktober aan het licht toen een co-assistente van het AMC, die bij het overlijden van de patiënt aanwezig was, vraagtekens zette bij de gang van zaken. Volgens de richtlijnen zou een arts niet zoveel morfine mogen toedienen dat een patiënt overlijdt. Na de melding van de co-assistente werd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht, zonder de huisarts op de hoogte te stellen.

Huisartsen reageerden naar aanleiding van de zaak verontrust. Sommigen stopten zelfs de begeleiding van nieuwe co-assistenten van het AMC. Het ziekenhuis stuurde daarop een brief om het vertrouwen terug te winnen, aldus de Volkskrant.

"Deze casus heeft niets te maken met palliatieve sedatie, noch met het gebruik van morfine bij een benauwde en terminaal zieke patiënt", zo staat in de brief. "In deze casus was sprake van dusdanig buitensporig en bewust normoverschrijdend handelen dat het OM onmiddellijk heeft ingegrepen."

Volgens het AMC is bewust geen contact opgenomen met de huisarts om te voorkomen dat hij bewijs zou vernietigen.