BKR ziet minder nieuwe wanbetalers hypotheek

Het aantal mensen dat problemen heeft met het betalen van de hypotheek neemt nog steeds toe. De stijging tussen april en september dit jaar lag echter minder hoog dan in de zes maanden daarvoor. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde hypotheekbarometer van schuldenadministratiebureau BKR.

In de periode april-september kwamen er 9.924 consumenten bij met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Dat is een toename van 12,1 procent. In de zes maanden voor 1 april bedroeg die toename 13,2 procent. In de afgelopen twee jaar versnelde de stijging van het aantal achterstanden steeds, stelt het BKR.

Volgens het schuldenadministratiebureau is het echter nog te vroeg om nu te spreken van een trendbreuk. "Het zou het begin van een positieve ontwikkeling kunnen zijn, maar het totaal aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek groeit nog steeds", constateert directeur Peter van den Bosch.

Op 1 oktober hadden in totaal 91.812 consumenten een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op hun hypotheek. Dan registreert het BKR het als een betalingsachterstand. Pas als de achterstand volledig is ingelopen verdwijnt de wanbetaler uit de administratie van het BKR.