Kamer legt JSF-top op de barbecue

De defensiespecialisten in de Tweede Kamer hebben maandagavond in de Verenigde Staten de verantwoordelijken voor de Joint Strike Fighter (JSF) stevig ondervraagd. Dat zei delegatieleider en VVD-Kamerlid Han ten Broeke na afloop van de eerste dag van het werkbezoek. "Alle gevoelige onderwerpen zijn besproken."

De Kamerleden kregen volgens Ten Broeke de gelegenheid om alle moeilijke punten van het pijndossier te bespreken met onder meer bouwer Lockheed Martin en generaal Christopher Bogdan, maar over de uitkomsten daarvan kan hij inhoudelijk nog niet veel zeggen. "De gesprekspartners zijn op de barbecue gelegd."

De delegatie heeft onder meer een blik kunnen werpen op de helm van JSF-piloten. Onlangs kwam naar buiten dat de helm, die volledig gecomputeriseerd is, nog niet goed werkt. Volgens Ten Broeke werd een nieuwe versie getoond, maar waren er nog wel wat punten ter verbetering over.

Collega Kamerlid Angelien Eijsink van de PvdA wil ook nog niet uitweiden over de inhoud van de gesprekken. "We hebben heel veel gehoord. Ik wil het allemaal nog even op me laten inwerken."

Het werkbezoek duurt tot zaterdag en is onderdeel van de voorbereiding op een aantal debatten dit najaar. Zo buigt de Kamer zich nog over het besluit van het kabinet de F-16 door de JSF te vervangen.??Tijdens het bezoek wordt verder onder meer gesproken over het gebruik van drones, de NAVO en de Amerikaanse defensiestrategie.