Ophef over Zwarte Piet gaat aan Curaçao voorbij

Zwarte Piet wordt voorlopig niet verbannen uit Curaçao. De geplande intocht van Sinterklaas op 16 november op het eiland gaat gewoon door, compleet met Zwarte Pieten. Curaçao is bekend met de discussie over of Zwarte Piet racisme is die Curaçaoënaar Quincy Gario is begonnen in Nederland. Maar de controverse lijkt op Curaçao niet aan te slaan.

Het organiserend comité, de Stichting Voor Onze Kinderen zet al twee jaar een aantal regenboogpieten in bij de intocht. Naast gele, rode, paarse en groene pieten zijn er ook 'gewoon' zwarte pieten. Die zijn overigens wel in de meerderheid.

Solange Trinidad, voorzitter van de Stichting zegt dat de discussie wel bestaat op het eiland, maar voegt daaraan toe dat 'we nog lang niet toe zijn aan een racistische zwarte piet'.

Twee jaar geleden hing er tijdens de intocht wel een spandoek met de tekst 'Piet is racisme' van Quincy Gario; in het Papiaments, de taal van Curaçao. Het spandoek hing aan de overkant van de 150 meter brede baai in Willemstad, zodat het bijna iedereen ontging.

De intocht wordt betaald door de overheid. Regeringspartij Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels vond in 2010 nog dat Sinterklaas een koloniaal geïmporteerd feestje van Nederlanders was. De huidige regering, met opnieuw Pueblo Soberano, mengt zich vooralsnog niet in de discussie.