Onthoofdingsfilmpjes mogen op Facebook

Ook in de toekomst zal het op Facebook toegestaan blijven om beelden te delen van mensen die op gruwelijke manieren vermoord worden. Het beeldmateriaal dient dan wel bedoeld te zijn om dit soort praktijken af te keuren en mag niet geplaatst zijn om sadistische redenen.

Dat heeft de netwerksite laten weten in reactie op de discussie die ontstond nadat Facebook afgelopen week besloot om beelden van een gruwelijke executie niet te verwijderen. Op die beelden is te zien hoe de keel van een vastgebonden man wordt doorgesneden waarna hij in een kuil wordt gegooid om daar dood te bloeden.  

Dergelijke beelden overspoelen het internet sinds het uitbreken van de Arabische Lente en Facebook meent dat dergelijke misstanden gezien mogen worden. Met name uit Syrië komen erg veel executiefilmpjes. Veel mensen delen zulke beelden om aandacht te vragen voor de gruwelijke praktijken in de Syrische Burgeroorlog.

Beeldmateriaal van vrouwelijke tepels of erger blijft wel verboden op Facebook. Deze beelden worden namelijk niet alleen als schokkend ervaren, maar stellen doorgaans ook geen misstanden aan de kaak. Ook organisaties als Femen zullen dus hun beeldmateriaal moeten blijven censureren.