Kamer wil einde aan illegalenquotum

Het kabinet moet niet langer een quotum stellen voor het aantal illegalen dat wordt opgepakt die niet strafrechtelijk zijn veroordeeld. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met een motie van de ChristenUnie over het zogenoemde illegalenquotum.

Behalve de ChristenUnie stemden ook 50Plus, GroenLinks, D66, PvdA, Partij voor de Dieren en de SP voor de motie. Daarin wordt de regering opgeroepen 'louter de kwantitatieve richtlijnen voor het aanhouden van uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder strafrechtelijke antecedenten los te laten'.

In de motie wordt gesteld dat de regering nog altijd een quotum hanteert voor het aanhouden van uitgeprocedeerde asielzoekers, ondanks dat de politie hier niet aan kan voldoen. Daarbij zou een dergelijk quotum zich niet verhouden tot een 'humaan en rechtvaardig' asielbeleid en kan de politiecapaciteit beter worden ingezet.

Na de stemming zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind graag een brief te willen van het kabinet hoe deze motie wordt uitgevoerd.

Op het illegalenquotum is veel kritiek. Vorig jaar spraken burgemeesters van steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Leeuwarden zich er nog tegen uit, omdat toen voor het eerst ook illegalen moesten worden opgepakt die niet in de criminaliteit zitten. Daarvoor werd alleen gejaagd op criminele illegalen.