Obama haalt fel uit naar Republikeinen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag fel uitgehaald naar de Republikeinen, omdat zij in zijn ogen de Amerikaanse geloofwaardigheid schade hebben berokkend. Woensdagavond lokale tijd kwam er een voorlopig einde aan de politieke crisis in Washington omdat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden instemden met een wet die het schuldenplafond tijdelijk verhoogt en de Amerikaanse overheid weer financiert.

Obama waarschuwde donderdag dat de deal die werd gesloten de diepe financiële en fiscale crisis slechts tijdelijk heeft bedwongen en nog niet heeft beëindigd. De Democratische regering en de Republikeinen weten dat de bittere ideologische strijd alleen maar een paar maanden is opgeschoven.

De president waarschuwde dat hetzelfde niet nogmaals moet gebeuren. "Het Amerikaanse volk heeft schoon genoeg van Washington", zei hij. "Waarschijnlijk heeft niets de Amerikaanse geloofwaardigheid meer schade berokkend dan het schouwspel dat we de afgelopen weken hebben gezien."

Ook haalde Obama uit naar zijn tegenstanders, die de zestien dagen durende sluiting van de overheid forceerden en dreigden het aan te laten komen op de situatie waarin de Verenigde Staten geen geld meer zouden kunnen lenen, door te stellen dat 'onenigheid niet mag betekenen dat niets meer functioneert'.