Amerikaanse begraafplaats Margraten weer open

De Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten is sinds donderdag weer open voor het publiek. Dat laat een medewerker weten. De begraafplaats ging begin deze maand dicht omdat het Amerikaanse Congres geen overeenstemming kon bereiken over financiering van de overheid. Woensdagnacht werd een akkoord bereikt.

Op de begraafplaats liggen Amerikaanse soldaten die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats werd in 2005 bezocht door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, bij de herdenking van het einde van de oorlog.

Ook bij de Amerikaanse ambassade in Den Haag en het consulaat in Amsterdam is alles weer als vanouds. Vanwege de shutdown van de federale overheid waren sommige activiteiten gestaakt. Zo werden geen toespraken gehouden en werden de sociale media niet bijgewerkt. Het aanvragen van visa bleef de afgelopen weken wel gewoon mogelijk.

Vanwege de patstelling bleven in de VS nationale parken, monumenten en musea dicht. Achthonderdduizend ambtenaren werden naar huis gestuurd. Overheidsmedewerkers die onmisbare taken uitvoeren, zoals luchtverkeersleiders en militairen, werkten wel door.