Plasterk niet tegen spionage NSA

In een debat met de Tweede Kamer over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden heeft minister Plasterk laten blijken dat hij het niet bepaald een kwalijke zaak vindt dat de NSA Nederlanders bespioneert. "Die Nederlander kan ook een terrorist zijn", zei Big Brother Ronald.

Volgens de minister is de strijd tegen terrorisme een gezamenlijke strijd. In die strijd heeft Nederland volgens Plasterk 'goede contacten' met de NSA. De minister meldt dat de Nederlandse wet niet verbiedt dat Nederlandse inlichtingendiensten buitenlanders bespieden. Evenmin verbiedt de Amerikaanse wet dat Amerikanen niet-Amerikanen in de gaten houden. "Ik kan niet zeggen dat ik niet wil dat er naar Nederlandse burgers wordt gekeken", stelt Plasterk. "Die Nederlander kan ook een keiharde terrorist zijn."

Toch wil Plasterk de Amerikanen niet helemaal vrij spel geven. Hij vindt dat er 'grote asymmetrie' is tussen de manier waarop Amerikanen en niet-Amerikanen behandeld worden door onze grote vrienden in de VS. Het afluisteren van niet-Amerikanen is namelijk veel makkelijker voor Amerikaanse inlichtingendiensten. Plasterk: "Dat kan leiden tot een situatie waarin je zegt: ja, zo willen we niet met elkaar omgaan als bondgenoten." De minister voelt wel iets voor een voorstel van D66. Hij gaat verkennende gesprekken voeren om met de VS afspraken te maken om elkaars inwoners niet te veel te bespieden. Nederlanders zouden dan door de NSA hetzelfde behandeld moeten worden als Amerikanen.

De Kamer maakt zich veel meer zorgen over de spionagepraktijken. SP-Kamerlid Ronald van Raak: "We moeten hiervan in het openbaar afstand nemen. We moeten zeggen: dit kunnen we als bondgenoten niet van elkaar accepteren." Ook coalitiepartner VVD vindt de Amerikaanse pratijken veel te ver gaan. "Het doet pijn als een bondgenoot dit doet", aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. "Je verwacht terughoudendheid."

De PVV is wel een voorstander van het bespioneren van brave burgers. Je privacy is bij de partij van Wilders niks waard, want 'dat zou de strijd tegen terrorisme schaden'. Volgens PVV-Kamerlid Louis Bontes moeten inlichtingendiensten ongestoord metagegevens kunnen verzamelen. "Tijdens een technische briefing van de veiligheidsdiensten hebben ze op overtuigende wijze kenbaar gemaakt dat het nodig is om op metaniveau data te verzamelen, zodat je daarna met zoekwoorden gericht naar terrorisme kunt zoeken", aldus het Kamerlid. Deze informatie had hij echter niet mogen melden, omdat de briefing waar hij aan refereert geheim was.