Telecombedrijven aangesproken op jeugd met schuld

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) gaat einde deze maand met telecombedrijven om tafel om te spreken over jongeren die schulden hebben door telefoonabonnementen. Klijnsma wil van de telecomaanbieders horen wat hun bijdrage is om te voorkomen dat jongeren abonnementen afsluiten die ze uiteindelijk niet kunnen betalen.

Steeds meer jongeren kampen met schulden, geregeld omdat ze meerdere telefoonabonnementen afsluiten. Sommige jongeren hebben volgens Klijnsma achterstanden van duizenden euro's.

"Niemand heeft baat bij het niet-betalen van rekeningen. De telecomaanbieders niet, de ouders niet, maar vooral de jongeren zelf niet", zei de staatssecretaris woensdag tijdens een werkbezoek aan een school in Gorinchem. Dat bezoek vond plaats in het kader van de zogeheten armoede-estafette die deze week wordt gehouden.

Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om armoede- en schuldenproblematiek aan te pakken. Dit jaar gaat het om twintig miljoen euro, volgend jaar om tachtig miljoen en vanaf 2015 en volgende jaren is honderd miljoen extra beschikbaar. Het gesprek met de telecomaanbieders staat gepland voor 31 oktober.