COC: staatsbezoek Rusland moet doorgaan

Koning Willem-Alexander moet 9 november gewoon naar Rusland afreizen. Dat vindt homobelangenorganisatie COC. Zeker drie politieke partijen willen dat het bezoek wordt afgeblazen naar aanleiding van de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou dinsdagavond.

"Wij delen de boosheid en grote zorg met deze partijen", laat COC-voorzitter Tanja Ineke woensdag weten. "Maar de koning moet wel gaan en daar een krachtig signaal afgeven, in scherpe bewoordingen." Premier Mark Rutte (VVD) wilde nog niet speculeren op eventuele gevolgen voor de reis van koning Willem-Alexander.

Onno Elderenbosch, de tweede man van de ambassade, werd dinsdagavond mishandeld door twee mannen die zich voordeden als elektriciens. Tijdens de aanval zouden ze een hart met daarop de afkorting LGBT op een spiegel hebben geklad. Met die term worden internationaal lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders aangeduid. "Het lijkt het zoveelste signaal te zijn van de snel verslechterende situatie voor LGBT's", aldus Ineke.

Of de aanval op de Nederlandse diplomaat aanleiding is tot protestacties weet Ineke nog niet. "Dat willen we eerst afstemmen met onze Russische collega's."

De Russische ambassadeur in Den Haag komt woensdagmiddag op gesprek bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om uitleg te geven over de mishandeling.