Oosterhuis betreurt schenden vertrouwen Beatrix

Dichter Huub Oosterhuis betreurt dat hij uit de doeken heeft gedaan dat toenmalig koningin Beatrix in 2010 haar kersttoespraak onder druk van premier Mark Rutte (VVD) moest aanpassen. "Ik had beter moeten weten", schrijft Oosterhuis woensdag in een opiniestuk in Trouw.

Oosterhuis schrijft dat hij zich heeft laten 'misleiden door de vertrouwelijkheid die in de loop van jaren intensieve samenwerking op momenten kan ontstaan tussen een biograaf en zijn onderwerp'. "Ik heb die grens niet professioneel bewaakt. Daarvoor schaam ik me en betuig ik mijn spijt."

Oosterhuis is een goede vriend van de Oranjes. Tegen Marc van Dijk, die een biografie over hem schreef, vertelde hij dat Beatrix eigenlijk een 'anti-Wilders-speech' had geschreven, maar dat Rutte niet akkoord ging. Ze moest de tekst drie keer aanpassen. Toch was PVV-leider Geert Wilders kritisch na de toespraak. Hij deed die af als 'multiculti-onzin'.

Destijds zei Oosterhuis in het televisieprogramma Blauw Bloed al dat de speech zwaar is gecensureerd omdat gedoogpartij PVV het er niet mee eens was. Daar ontstond toen ophef over, waarop Oosterhuis de uitspraken terugnam.