Gijp wint NS Publieksprijs

Het boek Gijp, over oud-voetballer en tv-persoonlijkheid René van der Gijp, is de winnaar van de NS Publieksprijs 2013. Het boek van Michel van Egmond kreeg veertig procent van de ruim 96 duizend stemmen. Daarmee laat Gijp onder meer boeken van Geert Mak, Tommy Wieringa en Jan Brokken achter zich.

Winnaar Van Egmond is journalist en als eindredacteur verbonden aan het programma Voetbal International, waarin Van der Gijp een prominente rol speelt. Het boek beschrijft de periode waarin Van der Gijp te kampen krijgt met een burn-out.

Gijp stond vorig jaar in totaal zeven weken op de eerste plaats in de lijst van zestig bestverkochte boeken van de stichting CPNB. In totaal werden ruim 250.000 exemplaren verkocht. De winnaar van de publieksprijs werd bekendgemaakt in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Mak was genomineerd met zijn zoektocht naar Amerika, Reizen zonder John. Wieringa maakte kan met zijn roman Dit Zijn de Namen en Brokken met De Vergelding, een Dorp in Tijden van Oorlog.

Behalve hen drieën laat Van Egmond ook Simone van der Vlugt en Kris Verburgh achter zich. Van der Vlugt was genomineerd met de literaire thriller Aan Niemand Vertellen, terwijl de jonge Vlaamse arts kans maakte met het boek De Voedselzandloper.

Aan de prijs zijn een sculptuur van Jeroen Henneman, 7500 euro en een eersteklasabonnement van de NS verbonden. De prijs werd dit jaar voor de 27e keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Tonio van A.F.Th. van der Heijden, Het Diner van Herman Koch en Komt een Vrouw bij de Dokter van Kluun.