Deal over shutdown en schuldenplafond VS nabij

De leiders van de Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat zijn dichtbij een overeenkomst om de overheid weer te financieren en het schuldenplafond te verhogen. Dat hebben bronnen bij Democratisch leider Harry Reid en zijn Republikeinse evenknie Mitch McConnell gezegd. De overeenkomst wordt mogelijk dinsdag afgerond.

Als de deal daadwerkelijk wordt gesloten wordt de overheid tot 15 januari weer gefinancierd, aldus de bronnen. Het schuldenplafond zou worden verhoogd tot halverwege februari. De Amerikaanse overheid bereikt aanstaande donderdag het huidige schuldenplafond. Als de partijen voor die dag geen afspraken maken over een verhoging kan de overheid geen geld meer lenen en later deze maand niet meer aan al haar betalingsverplichtingen voldoen.

De Republikeinse senator Bob Corker liet weten dat de twee partijen er bijna uit zijn. "De contouren zijn er", aldus Corker. Hij zei dat de Senaat ook doorpraat met het Huis van Afgevaardigden en dat er op zijn vroegst dinsdagmiddag Amerikaanse tijd een overeenkomst op tafel zal liggen.

De Amerikaanse overheid ging 1 oktober op slot. Aanleiding was de invoering van de zorgwet van president Barack Obama - in de volksmond Obamacare- die de meeste Republikeinen een doorn in het oog is. De fanatiekste leden van de Republikeinse Partij in het Huis van Afgevaardigden, de zogenoemde Tea Party'ers, eisten in ruil voor het openhouden van de overheid dat de financiering voor de zorgwet zou worden ingetrokken. De Democraten peinsden er echter niet over hun belangrijkste beleidsmatige overwinning van de afgelopen jaren de nek om te draaien.

De Republikeinen kregen er de afgelopen weken in de peilingen flink van langs. De meeste kiezers lijken hun de schuld te geven van de zogenoemde shutdown. Ze zwakten hun eisen de afgelopen weken dan ook af: het ging van het intrekken van de financiering voor Obamacare naar het uitstellen van de invoering van de wet. De jongste eis was het schrappen van een belasting op medische apparatuur, die de wet moest bekostigen. Maar ook hier weigerden de Democraten in mee te gaan.

Volgens de bronnen worden er wel enkele andere voorwaarden aan het akkoord in de Senaat verbonden. Zo gaat er nauwkeuriger gekeken worden naar de inkomens van Amerikanen die subsidies voor hun gezondheidszorgpremie aanvragen. Ook wordt mogelijk een extra belasting ingetrokken voor bedrijven die hun werknemers een ziektekostenverzekering bieden.

Hoewel een akkoord in de Senaat nu nabij lijkt, kan een enkele senator - zoals bijvoorbeeld Tea Party-favoriet Ted Cruz - aanname van de wet wel vertragen. Het grotere probleem is echter het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen maandag zeer sceptisch waren over de overeenkomst waar in de Senaat over wordt gepraat.

Republikein Joe Barton zei dat er serieuze bezuinigingen moeten worden verbonden aan een verhoging van het schuldenplafond. "Geen deal is beter dan een slechte deal", aldus Barton.